Güneş



 Güneş bir kişinin haritasında temel olarak egoyu ve saf karakteri gösterir. İçinizde aslında kim olduğunuz Güneş'tir. Erkeklerle, özellikle de babanızla olan ilişkinizi Güneş'iniz ve konumuna bakarak anlayabilirsiniz. 

  Eğer haritanızda Güneş güçlü bir konumdaysa dışa dönük, neşeli ve enerjik, yaşam gücü yüksek, otoriter biri olursunuz. Biraz da dramatik olabilirsiniz. 

 Haritanızda Güneş zayıfsa, özgüveni zayıf, önündeki engelleri aşmakta zorlanan, tembelliğe eğilimi olan ve hayattaki amacını bulmakta zorlanan biri olabilirsiniz. 

 Güneş'in astrolojik sembolü ortasında bir nokta olan çemberdir. 



Çemberin simgelediği şey aslında Satürn ve onun kısıtlamalarıdır. 

Okült kitaplar size daima ne zaman bir çemberin içine adım atarsanız o zaman evrenin merkezi olduğunuzu söylerler. Güneş sembolündeki çember içindeki nokta tam olarak bunu gösterir. 

 Satürn görevi gereği kısıtlamaları ve engellemeleri önünüze koyar, Güneş'in görevi de bu engelleri aşmaktır. Satürn ve Güneş'in astrolojide karşıt gezegenler sayılmasının nedeni de budur. 

 Satürn her zaman önünüze sizi engelleyecek insanlar ya da durumlar çıkarır, size önünüze koyduğu engelleri aşamayacağınızı söyler. Güneş de buna karşılık olarak her zaman limitleri zorlar ve aşmaya çalışır. 

 İlginç bir şekilde Satürn'ün aslında bizden istediği şey önümüze koyduğu engelleri ve sınırları aşmamızdır. Yani doğası gereği Güneş'in fonksiyonlarını destekler. Önüne engel koyan bir Satürn olmadığı sürece Güneş'in de aşacak bir şeyi kalmaz ve kendi fonksiyonlarını yeterince gösteremez hale gelir. 

 Eğer diğer insanların sizin hakkında ne söylediğini ya da ne düşündüğünü önemser, durumların ya da kişilerin hedeflerinize ulaşmanıza, kalbinizden geçenleri yapmanıza engel olmasına izin verirseniz bu ikisi arasındaki dengeyi ciddi bir şekilde bozmuş olursunuz. Böylece ne Satürn, ne de Güneş kendini olması gerektiği gibi ifade edebilir. 

 Böyle bir durum oluştuğunda ortaya çıkan şey Siyah Güneş'tir (Black Sun).


Siyah, Satürn'ün rengidir. Satürn'ün engellemeleri ve kısıtlamalarına karşı koyamayan Güneş kendini artık ifade edemeyecek hale geldiğinde, mutsuz, kinci, herşeyden ve herkesten nefret eden, hiçbir şeye şükretmeyen biri haline, kısaca kara kalpli biri haline gelir. Güneş'in ışığı böyle bir durumda karanlığı aydınlatamaz ve bu durum bir insanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biridir. 

  Satürn engelleri önünüze hayatı daha iyi tanımanız, güçlenmeniz ve daha başarılı olmanız için koyar. Eğer böyle şeylere direnmek yerine pes ederseniz iki gezegenin de güç dengeleriyle oynamış olursunuz. 

 Güneş aynı zamanda eski tarihlerde kurtarıcı ve kahraman olarak görülürdü. Az önce anlattığım sınırları ve engelleri aşmak konusu bunu açıklar nitelikte zaten. 

 Güneş haritanızda sizin kendinizi ifade etme yeteneğinizi ve gücünüzü, bilincinizi ve farkındalığınızı da gösterir. Nasıl bir karaktere sahip olduğunuzu, irade gücünüzü, ruhunuzun özelliklerini belirtir. 

 En önemlisi de, Güneş sizin hedefleriniz ve amaçlarınızdır. Eğer hayattaki amacınızdan pek emin değilseniz Güneş'inizin bulunduğu burcu, evi ve açıları inceleyin. Bu size bir fikir verecektir. 

 Hayatta en çok odaklandığınız nokta Güneş'in bulunduğu evdir. Farkında olsanız da olmasanız da kendinizi bir şekilde o alana çekilmiş olarak bulursunuz. Güneşin içinde bulunduğu burç da sizin o alanda kendinizi ifade etme tarzınızı gösterir. Eğer sembole dikkat ettiyseniz bir göze benzediğini farketmişsinizdir. Okült sembolizmde göz odaklanma, odaklanılan şey anlamına gelir. 

 Gezegenlerin hepsinde tabii ki iyi yanlar olduğu gibi kötü yanlar da vardır. Güneş'in kötü yanları ego, bencillik ve kendine aşırı değer vermedir ve bunları yaparken de çevresindekilere zarar vermekten çekinmez. 

 Geleneksel astrolojide Güneş'in 4 dereceden daha yakınında bulunan gezegenler yanmış (combust) olarak kabul edilir. Bu yanma durumu, Güneş'in etkisinin yakınında bulunan diğer gezegenin etkisini büyük ölçüde zayıflatmış olmasıdır. 

 Hint (Vedic) astrolojisinde de Güneş bu yakıcı özelliği yüzünden kötücül (malefic) bir gezegen olarak görülür. 

 Modern astrolojide ise bu durum pek ciddiye alınmaz, Güneş'le yakın temasta bulunan gezegenlerin Güneş'in kendine ait özellikleriyle birleştiği ve çeşitlilik oluşturduğu savunulur.

  Güneş kişinin kendini ifade etme yeteneğidir, yani kendinizi ifade ederken aslında Güneş'inizi ifade etmiş olursunuz. 

 Kabalistik hayat ağacında Sephiroth Tiphareth'i temsil eder, yani ağacın tam ortasındadır. 

 Temsil ettiği çakra da Kalp Çakrası'dır.

  Yönettiği burç Aslan'dır. Aslan burcunun sabit ve ateş elementi yapısında olması Güneş'in engelleri aşma özelliğini destekleyici niteliktedir. 



 Aslan burcunun en belirgin özellikleri ego, canlılık ve yaratıcılıktır. Aslan burcu kendini daima ifade etmek zorunda hisseder. Bunlar Güneş'in verdiği özelliklerdir. Aslan burcunun temsil ettiği konular da yaratıcılık, yaratıcı ifade, çocuklar ve az bilinen bir özellik olan fedakarlıktır. 

 İnsanlar kendilerini ifade ettiklerinde merkezde (Güneş) olmak zorundadırlar. Kendi hayatlarının merkezindedirler. Ta ki çocukları doğana kadar. Bundan sonra çocuklar hayatlarının merkezi (Güneş) olurlar. Bir insanın kendini hiç düşünmeden feda edebileceği tek konu çocuklarıdır (Güneş). 

 Güneş'in kendini rahat hissettiği bir diğer burç da yüceltme (exaltation) konumunda olduğu Koç burcudur. 

 Koç burcunun kişisel mottosu "Ben"dir. Zodyaktaki ilk burç olan Koç, tamamen "ben" odaklı bir burçtur (demek istediğim şey ben merkezci değil). Bu da Güneş'in kendini rahatça ifade etmesi için harika bir ortam hazırlar. 

 Güneş'in zararlı (detrimental) konumda olduğu burç Kova burcudur (Zararlı derken Güneş için zararlı sayılabilecek bir durum, mecaz olarak görebilirsiniz.)


Bunun nedeni Kova burcunun kişiselden çok toplumsal bir burç olmasıdır. Güneş Kova burcu dönemindeyken dünyaya yeterince ışık veremez ve en zayıf halindedir. Bu yüzden her ne kadar egosu güçlüymüş gibi görünse de Kova burcu egosuyla bağlantı kurmakta zorluk yaşar. Şöyle bir örnek verelim: Kötü ve fakir bir çevrede yaşayan Aslan burcu önceliği ailesinin karnını doyurmaya verirken Kova burcu bu durumu ikinci plana atıp çevredeki herkesin karnını nasıl doyururum diye düşünür. Kova burcu benlik bilincinden çok toplumsal bilince önem vermeye eğilim taşır. 

Terazi burcu da Güneş'in çöküş (fall) konumunda olduğu burçtur.
Terazi burcu fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için daima bir partnere ihtiyaç duyar bu yüzden diğer insanlar için ister istemez kendinden taviz vermek zorundadır. Daha doğrusu diğer insanlarla uyum içinde olmak Terazi burcunun egosal ihtiyaçlarından önce gelir. Bu yüzden Terazi burcu da Kova burcu gibi Güneş'in enerjisini tam olarak yansıtabildiği bir yer değildir. 

Diğer burçlara baktığımızda, toprak gruplarından Oğlak burcu, su gruplarından Akrep burcu Güneş için diğer grupdaşlarına göre daha uygun yerlerdir. Su gruplarından en uygunsuz olan yer Balık'tır çünkü Balık burcunun egosu yoktur.

 Güneş'in kendini çok fazla ifade edemeyen burçlarda olması bu gibi Güneş burçlarında doğan insanlarda devamlı olarak kendini geliştirmeye çalışma dürtüsü uyandırır. Koç ve Aslan gibi Güneşlere sahip insanlar kendi kimliklerinden memnunken ve kendileriyle olan ilişkileri uyumluyken (tabii ki diğer gezegenlerden sert açılar almıyorlarsa), Kova ve Terazi gibi burçlar devamlı olarak bir memnuniyetsizlik içindedirler ve bu durumu algıladıkları şekilde geliştirmeye çalışırlar. Ortada daha iyi ya da daha kötü olunması gibi bir durum söz konusu olmasa da, kişilerin hissettiği benlik bilinci bu şekildedir. 

 Geleneksel astrolojiye göre Güneş'in şafak noktasının üstünde olması (doğum saatinin gündüz saatlerine denk gelmesi) Güneş'i biraz daha güçlü kılar. 

 Güneş'in doğum haritasında kendini en rahat hissettiği evler Birinci, Beşinci, Dokuzuncu ve Onuncu evlerdir. 

 Gazetelerde, dergilerde ya da internet sitelerinde okuduğunuz "Burç özellikleri" Güneş burçları hakkındadır. Ancak bir insan sadece Güneş burcundan (egodan) ibaret değildir. Bu sadece karakterinizi oluşturan bir kesimdir. 

 Güneş burcunun özellikleri genelde 7 yaşından sonra, kişinin kendini az çok tanımaya başladığı dönemlerde ortaya çıkmaya başlar. 

 Güneş, Mars'la birlikte bir kadının haritasında ideal bulduğu erkeği gösterir (Erkekler için bu durum Ay ve Venüs'tür). 

 Güneş maskülen bir gezegendir ve Mars'la birlikte hayatınızdaki erkeklerle olan ilişkinize bu gezegenlerin yerleşim ve açılarına bakarak anlam vermeye çalışabilirsiniz. Örneğin Güneş'i çok fazla kare (square) açısı alan bir kadın küçük yaşlarda babasıyla, ilerleyen yaşlarda da hayatına giren erkeklerle olumsuz durumlar yaşamaya eğilimlidir. Psikolojik açıdan bakarsak kadınlar küçük yaşlarda kafalarındaki erkek imajını babalarıyla doldururlar. O yüzden de yetişkin bir kadın olunca hayatlarına ister istemez bu tarz erkekleri çekerler. 

 Güneş'in rengi sarı, günü Pazar ve temsil ettiği metal Altın'dır. 

 Güneş her burçta yaklaşık bir ay geçirir ve Zodyak etrafında tam olarak 360 derece döndüğünde bir yıl geçmiş olur. 

 Güneş'in Tarot'taki kartı da tahmin edebileceğiniz gibi Güneş kartıdır. 


Bu kartın anlamı da gezegenin anlamıyla aşağı yukarı aynıdır. Sizi hedeflerinizin ve amaçlarınızın peşinden gitmeniz konusunda destekler ve sorduğunuz soruya olan cevabı "Evet"tir. 





Yorumlar