Kova Burcu



Kova burcu zodyaktaki on birinci burçtur. Gruplar ve insan toplulukları, teknoloji ve bilimsel yenilikler, bağımsızlık, orijinallik gibi konularla ilgilidir. 

Haritanızda Kova burcunun bulunduğu yerlerde diğer insanlardan farklı, yaratıcı ve orijinal, daha insancıl ve aynı zamanda bu burcun sabit özelliği nedeniyle değişimlere daha kapalı olabilirsiniz. 

Güneş Kova burcunda 20 Ocak - 18 Şubat tarihleri arasında bulunur. Bu tarihler kış mevsiminin ortalarına denk gelir ve güneş etkisinin en az hissedildiği tarihlerdir. 

Kova burcu Balık burcu ile birlikte zodyaktaki en karmaşık burçlardan biridir. Aslında Balık burcu Kova burcundan daha karmaşıktır ancak Kova burcu enerjisini anlayabilmek çok daha zor bir şeydir. 

Kova burcu bağımsızlığıyla tanınan bir burç olduğu halde aslında o kadar da bağımsız değildir. Bu burcun sabit yapısı ve geleneksel yöneticisi Satürn'ün getirdiği etkiler nedeniyle kendi ideallerine ve düşüncelerine sıkı sıkıya bağlıdır. Bağımsızlık yönü daha çok işin içinde başka insanlar ve kendine ait olmayan düşünceler girdiğinde ortaya çıkar. 

Bu burç da Oğlak burcu gibi Satürn etkisi nedeniyle hayatının ilk dönemlerinde utangaç, çekingen ve sessiz bir yapıda olabilir. Ancak Oğlak burcundan farklı olarak Kova burcu belirli kısıtlamalar altına sokulduğunda, bu yapısına rağmen şiddetli tepkiler gösterebilir. Bu burcun kendi enerjisini ifade edebilmesi için kendi haline bırakılması gerekmektedir, aksi takdirde hangi durumda olursa olsun üstündeki baskılardan ve kısıtlamalardan kurtulabilmek için elinden geleni yapar, hatta normalde barışçıl bir burç olmasına rağmen şiddete bile başvurabilir. 

Kova burcunun da düşünceleri Yay burcu gibi çok derindir, ancak Kova burcu Yay burcu gibi felsefi bir düşünce yapısına sahip değildir. Kova burcu var olan düzeni ve hayattaki sınırları olduğu gibi kabul eder. Oğlak burcu gibi hayatın sınırlarının bilincindedir. Ama Kova burcu bu sınırların toplumun düzeni için var olduğunu bilir ve eğer sistemde yanlış çalıştığını düşündüğü bir durum varsa bunun değiştirilebileceğini de bilir. Oğlak burcu her ne kadar mantıkla hareket etmeye çalışan bir burç olsa da, mantığı duygularıyla iç içedir, Kova burcu ise mantığını duygularından çok rahat bir şekilde ayırabilir. Bu yüzden Oğlak burcu gibi kolay kolay depresif bir yapıya bürünmez. 

Mantığı ve duygularını kolay bir şekilde ayırabildiği için de çoğu zaman dışarıdan duygusuz bir burç gibi algılanabilir. Kova burcu en az bir Yengeç burcu kadar duygusaldır, ancak mantık konusuna daha çok önem verdiği için genellikle duygularını bir kenara bırakmayı seçer. Çünkü mantıkla açıklanamayan konular bu burcun pek ilgisini çekmez. 

Duyguların içinde mantık bulunamayacağının bilincindedir ancak aşırı duygusal konulardan kaçma eğilimi gösterir, bu alanlarda kendini güvende hissedemez. 

Hayata olan yaklaşımı tamamen mental ve entelektüeldir. Yay burcu gibi kendini devamlı olarak geliştirme çabasında olan bir burçtur. Ama Kova burcu hayatın anlamını ve doğruları bulmaktan çok bilgi edinme üzerine bir çaba gösterir. Bu burca göre bilgi kendisine güç getirecek olan şeydir ve var olan düzeni geliştirebilmesi için bir araçtır. 

Kova burcu kompleks durumlara yaratıcı çözümler bulabilir ama sıfırdan yaratmak konusunda pek başarılı olduğu söylenemez. Bu burcun enerjisi var olanı geliştirmek ve ilerletmek üzerinedir. 

Diğer Hava grubu burçları gibi Kova burcu da iletişim ve düşünce konularıyla ilgilidir. Çok fazla düşünse de, çok konuşkan bir burç değildir. Çok gerekmedikçe konuşma ihtiyacı duymaz ama iletişim konusunda da kesinlikle çekingen değildir. 

Kova burcu da Akrep burcu gibi gizli saklı şeylerden hoşlanmaz. Hayatta bir yere gelinebilmesi ve insan olarak gelişebilmek için her şeyin açık olması ve açık bir şekilde konuşulması gerektiğini savunur. Ancak Akrep burcu kendisiyle alakalı konuların çok fazla açık olmasını istemezken, Kova burcu başka insanların ona karşı açık olabilmesi için işe önce kendinden başlaması gerektiğini düşünür. Ama yine de bir Koç burcu gibi içi dışı bir değildir, bu konuda elinden geldiğince ölçülü davranır. 

Bu burç arkadaşlık konusuna çok önem verir ve haritasında Kova burcu baskın olan insanlar hayatlarındaki hemen hemen herkese arkadaş muamelesi yaparlar. Arkadaşça tavırları henüz arkadaşı olmamış ya da farklı statüdeki insanlar tarafından yanlış anlaşılabilir. Kova burcunun bu yaklaşımı mental anlamda tüm insanlığı eşit görmesi yüzündendir. 

Bu burç herkesi eşit seviyede görebilen bir burçtur. Irk, din, cinsiyet, yaş ve statü gibi farklar bu burç için pek bir şey ifade etmez. İnsanları sahip oldukları veya mensup oldukları şeylerden çok düşüncelerine göre sınıflandırmayı tercih eder. 

Kendi sınırları dahilinde son derece bağımsızdır ve yeni deneyimlere açıktır. 

Genellikle içinde ön yargı barındırmadan hareket eder. 

İnsanlık konusu ilgi alanlarına girse de bireysel olarak insanlar pek ilgisini çekmez. İnsanlığa insanlardan daha çok önem verir. 

Kova burcu da tıpkı karşıt burcu olan Aslan burcu gibi sosyal bir burçtur. Ama önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Aslan burcu kendi sevdiği insanların ve kendi grubunun çıkarını ve mutluluğunu her şeyden önce tutar. Kova burcu ise tam tersi bir şekilde, kendi grubunu diğer insan gruplarından ayırmaz. Herkese eşit derecede yaklaşmaya çalışır. Aslında sabit bir burç olarak Kova burcu da tıpkı Aslan burcu gibi kendi insanlarına son derece bağlı ve sadıktır. Ancak bireysel olmaktan çok toplumsal odaklı olan Kova burcuna göre kendi insanlarına ayrıcalık göstermek pek doğru değildir. 

Aslan burcu toplumda dikkat çekmeyi ve kayda değer bir konuma gelmeyi önemserken Kova burcunu kendini toplumun dışında tutmayı tercih eder ve kendini kolay kolay bir topluluğun parçası olarak göremez. 

Bu burcun da Balık burcu gibi zaman zaman kendine ait bir alana ve tek başına vakit geçirmeye ihtiyacı vardır. Balık burcu bu zamanı hayal kurmaya ayırırken Kova burcu bir şeyler araştırmaya ve düşünmeye ayırır. 

Kova burcunun yönettiği ev On Birinci Ev'dir. Bu ev topluluklarla, organizasyonlarla, süper bilinçle, arkadaşlıklarla, hayallerle ve dileklerle ilgili bir evdir. 

Kova burcunun modern yöneticisi olarak Uranüs kabul edilir. Uranüs kısmen Kova burcu özelliklerini tanımlasa da Kova burcunun sabit ve değişimlere pek açık olmayan yapısıyla pek uyum sağlamaz. 

Kova burcu insan vücudunda bacakların alt kısmını (tibia), ayak bileklerini ve kan dolaşımını yönetir. 

Kova burcunun sembolü: 


Kova burcunun Tarot kartı Yıldız kartıdır. 


Yorumlar