Gezegenler


 Her gezegenin kendine göre bir fonksiyonu vardır. Örneğin Güneş sizin temel karakterinizi Ay da duygusal yapınızı ifade eder. Bu ikisi aslında gezegen olmasa da gezegen sayılmalarının nedeni hem işi kolaylaştırmak için hem de eski zamanlarda çok ciddi bir ayrım yapılamadığı içindir. 

 Güneş ve Ay astrolojide "Aydınlık cisimler" (luminaries) diye tanımlanırlar ve haritadaki en önemli üç noktadan ikisidir (diğeri de yükselen).

 Gezegenlerin içinde bulundukları burçlar bir filtre görevi görür, bir burcun özelliği içindeki gezegenle ne kadar uyumluysa gezegen kendini o kadar iyi, ne kadar uyumsuzsa gezegen kendini o kadar kötü ifade eder. 

 Gezegenlerin içinde bulundukları evler de o gezegenin hayatın hangi alanında en fazla işlevi gösterdiğini belirtir. Bir gezegen kendi özelliklerine uygun olan bir evde kendini daha rahat ifade eder. İnsanlarda da durum böyledir, kendinizi en yakın arkadaşınızın evinde mi daha rahat hissedersiniz yoksa hiç tanımadığınız birinin evinde mi?

 Geleneksel (Klasik) astrolojide toplam 7 tane gezegen vardır. Bunun nedeni bu sistem kurulurken dış gezegenlerin (Uranüs, Neptün ve Plüton) henüz keşfedilmemiş olması. 

 Bu gezegenler keşfedildiklerinde ise verilen isimlere uygun özellikler taşıyan burçlarla eşleştirilmeleri uygun görüldü. Akrep burcu için Plüton, Kova burcu için Uranüs, Balık burcu için de Neptün

 Her ne kadar şahsen bu üç gezegenin eşleştirildikleri burçların özelliklerini tam olarak temsil edebildiklerini düşünmesem de (en basit örnek sabit bir burç olan Kova ve ani değişimlerin gezegeni Uranüs) bunları tam olarak yok saymanın da yanlış olduğunu düşünüyorum. Modern astrolojinin de klasik astrolojinin de kendine göre faydaları var. Konu hakkına bilgi sahibi oldukça ve ilerledikçe hangisinden daha kesin sonuçlar alıyorsanız onu kullanabilirsiniz. İkisinin de avantajı olduğu gibi dezavantajları da var. 

 Ben daha çok bu dış gezegenleri önemli noktalarla ve gezegenlerle açı oluşturdukları zaman dikkate alıyorum. Örneğin Plüton belki kendi başına çok ciddi bir anlam ifade etmiyor ama haritanızda Venüs gibi bir gezegenle birleşik olması bu ikisi hangi burçta olursa olsun çok ciddi bir anlam ifade ediyor. 

 Bu üç gezegen zaten çok yavaş hareket ettikleri için kişilerin özel gezegenlerine ya da noktalarına açı yapmadıkları sürece kişinin bireysel yapısından çok jenerasyonları etkiliyor. 

 Gezegenler de kendi aralarında gruplara ayrılıyor, kişisel gezegenler ve az önce bahsettiğim dış gezegenler. 

 Kişisel gezegenler Güneş, Ay, Merkür, Venüs ve Mars'tan oluşup kişiyi diğer insanlardan ayıran belirgin özellikleri nitelemenin yanında kişinin diğer insanlarla olan ilişkilerini de etkiliyor. Daha yavaş hareket eden Jüpiter ve Satürn kişinin toplumla olan ilişkisini gösterir. Son üç gezegen ise daha çok jenerasyonların yapısı ile ilgilidir. 

 Bir gezegen ne kadar uzaktaysa onun etkisini kontrol etmekte o kadar zorlanırsınız. Çoğu astrologun aksine ben kişinin üzerinde çalıştığı takdirde kişisel gezegenlerinin ve açılarının özelliklerini kısmen değiştirebildiğini ve kontrol altına alabildiğini savunuyorum. Ancak aynı şey dış gezegenler için söz konusu değil, etkileri neredeyse kader gibi ve kontrol etmek imkansız. 

Yorumlar