Dış Gezegenler


Dış gezegenler, astrolojide Satürn'ün ötesindeki gezegenlere verilen isimdir. Dünya'ya olan mesafeleri nedeniyle daha geç keşfedildikleri için klasik astrolojiye dahil olmamışlardır. Bu yüzden genelde klasik astrolojiyle uğraşan kişiler tarafından yok sayılırlar. 

 Bu gezegenler Uranüs, Neptün ve Plüton'dur. 

 Çok yavaş hareket ettikleri için genelde insan hayatına çok ciddi etkileri olduğu görülmez. Ben de bu gezegenleri genellikle Angular (öncü) evlerde bulunmadıkları, ya da kişisel bir gezegene dar bir açı yapmadıkları sürece pek ciddiye almıyorum. Ama bu gezegenleri diğer gezegenler gibi görerek yorum yapıp, işe yarar sonuçlar elde ettiğini belirten insanlar da var. O yüzden bunların kullanımının kişinin kendi tercihine bağlı olması gerektiğini savunuyorum. 

 Dış gezegenler yavaş hareket ettikleri için aynı yaşta olan insanlarda aynı yerlerde bulunurlar (burç olarak). Kişiye göre değişen sadece iki durum vardır: bulundukları evler ve kişisel gezegenlere yaptıkları açılar. 

 Bu nedenle kişisel farklılıktan çok jenerasyonlar arasındaki farklılıkları daha iyi belirtirler. 

 Israel Regardie, The Golden Dawn adlı kitabında Uranüs'ün Ejder Başı (İlerleyen yazılarda değineceğimiz Kuzey Ay Düğümü), Neptün'ün de Ejder Kuyruğu (Güney Ay Düğümü) ile benzer özellikler gösterdiğini yazmıştır ancak modern astrolojide Uranüs ve Neptün'e çok daha farklı anlamlar yüklenmiştir. 

 Üç dış gezegenin özellikleri zodyaktaki üç burçla eşleştirilmiştir. Kova için Uranüs, Balık için Neptün, Akrep için de Plüton uygun görülmüştür. Bu gezegenler her ne kadar bazı açılardan bu burçların özelliklerini tanımlasalar da ben şahsen bunların kesinlikle bu burçları tam olarak temsil edebildiklerini düşünmüyorum. Çoğu kaynakta bu gezegenler yukarıda belirttiğim burçların ikinci yöneticisi olarak geçmektedir. Modern astrolojiyle ilgili kaynakların bazılarında da geleneksel yöneticiler tamamen yok sayılarak bu gezegenler bahsi geçen burçların asıl yöneticisi olarak belirtilmektedir. Klasik astrolojiyle ilgili kaynaklarda da yalnızca geleneksel yöneticiler kullanılır. Üçünün de farklı bir bakış açısı olduğunu belirterek tercihi yine size bırakıyorum. Sizin için hangisi daha kullanışlıysa onu tercih edebilirsiniz. 

 Bir diğer bakış açısı da dış gezegenlerin olumlu ya da olumsuz tüm açılarının ve transitlerinin olumsuz bir etki verdiği yönündedir. 

 Dış gezegenler kişisel gezegenler gibi kontrol edilemez. Kişisel gezegenler üzerinde az da olsa irade anlamında bir etkimiz olabilir, özelliklerini geliştirebiliriz, olumlu özelliklerini olumsuza, olumsuz özelliklerini de olumluya çevirebiliriz (kısmen de olsa). Ancak dış gezegenler üzerinde herhangi bir etkimiz olması imkansız bir şeydir. Yaptıkları açılar ve transitler kontrol edilemez şeylere neden olabilir. Kişisel gezegenlerden farklı olarak jenerasyonlara etkisi olması yüzünden de diyebiliriz. Kişi kendini çabalayarak değiştirebilir ama kendi başına içinde bulunduğu jenerasyonu ya da toplumu değiştirebilmesi imkansız sayılabilir. 

Yorumlar