Uranüs



 Uranüs, 1781 yılında William Herschel tarafından keşfedilmiştir. Keşfedildikten sonra astrologlar arasında büyük tartışmalara neden olmuş, yavaş hareket ettiği ve bu yüzden de etkileri tam olarak incelenemediği için uzun süre hakkında net bir kanıya varılamamıştır. 

 Ünlü astrolog Robert Hand bir röportajında, Raphael isminde bir astrologun bu gezegenin Kova burcunun yöneticisi olduğu iddiasını ortaya atan ilk kişi söylemiştir. Ancak bahsettiği dönemlerde Raphael isminde iki tane astrolog olduğundan tam olarak hangisinden bahsettiği anlaşılamamıştır. 

 Hand'in bahsettiği Raphael'in teorisi şu şekildedir: Merkür - Başak burcu, Venüs - Terazi burcu, Mars - Akrep burcu, Jüpiter - Yay burcu, Satürn - Oğlak burcu ilişkisi olduğuna göre sıralamada Oğlak'tan sonra gelen Kova burcu da yine aynı sıralamaya göre Uranüs ile ilişkili olmalıydı. Bu teori astroloji ile ilgilenen çevrenin çoğunluğu tarafından saçma bulunsa da yine de bir açıdan mantıklı da bulunuyordu. 

 Aleister Crowley'in de çalışmalarını beğendiği diğer Raphael ise kitabında Uranüs ve etkilerinden bahsetmiş ancak Kova burcuyla olan ilişkisiyle ilgili herhangi bir şey yazmamıştır. 

 Uranüs'e ismini veren kişi Alman astrolog Johann Bode'dir. William Herschel gezegene çalışmalarını destekleyen ve katkıda bulunan kral George'un adını vermek istese de kendi ülkesinin dışında pek sevilmeyen bu kral bu ismin dünya genelinde kabul görmesini imkansız hale getirmiştir. Eski kaynaklarda Uranüs'ün ismi bazı yerlerde Herschel, bazı yerlerde de kral George'un adıyla geçer. Johann Bode'un verdiği isim ise gezegenin etkilerini de göz önünde bulundurunca daha uygun görülmüş ve dünya genelinde daha çabuk kabul görmüştür. 




 Uranüs'ün etkileri tıpkı Mars gibi ani ve beklenmedik şekillerde görülür. Zamanla daha çok inceleme şansı bulundukça Uranüs'ün ani, soğuk, acımasız ve katı yapısı Kova burcuyla ilişkilendirilmeye başlanmıştır. 

 Uranüs geleneksellikten nefret eder, ileriye dönük ve orijinaldir. 

 Bireysellik ve gelişme ile ilgilidir. 

 Yenilikler ve teknolojiyle alakalıdır, aynı zamanda astroloji konusunu da yönetir. 

 Aydınlanma konusu Uranüs ile ilgilidir. 

 Yüksek zeka ve dahilik konuları da Uranüs ile bağdaştırılır. 

 Uranüs toplum içine karışmaktan hoşlanmaz, daima farklı ve özgün olmalıdır. Bireyselliğini her zaman ön plana çıkarır. 

 Haritanızda Uranüs'ün bulunduğu yer, hayatınızın hangi alanında orijinal ve farklı olmak istediğinizi, olaylara yeni ve farklı bir bakış açısıyla baktığınız yeri ve kurulu düzene ve düşünce sistemlerine nerelerde karşı geldiğinizi gösterir. 

 Uranüs'ün yönettiği burç Kova burcudur. 



 Kova burcu bireysellik, yenilik ve deha konularıyla ilgili bir burçtur. Astroloji gibi okült bilimlerle uğraşmayı sever. Yapısı gereği gelecek ve teknoloji konularına eğilimi vardır. Bu yüzden Uranüs'ün fonksiyonlarını en rahat gösterebildiği burçtur. Ancak yine de Kova burcunun sabit yapısını unutmamak gerekir. Kova burcunun Uranüs ve Satürn ile ilgili olan ilişkisine burçlar konusuna geçtiğimiz zaman değineceğiz. 

 Uranüs'ün zararlı (detriment) konumunda olduğu burç Aslan burcudur. 



 Aslan burcunun sıcak ve sabit yapısı Uranüs'ün soğuk ve ani yapısına ters düşer. Kendine ait sürüsüyle birlikte sıcak ilişkiler kurma ihtiyacı duyan Aslan burcunda bireysel ve değişken Uranüs rahat bir yer bulamaz. Aslan burcunun diğer bir ihtiyacı olan göz önünde bulunma ve beğenilme istekleri de Uranüs'ün pek umurunda değildir. 

 Uranüs'ün yüceltme (exaltation) konumunda bulunduğu burcun Akrep burcu olduğu düşünülmektedir. 



 Modern astroloji aslında yüceltme, düşüş ve benzeri konulara pek önem vermez. Gezegenlerin itibar konumları geleneksel astrolojiyle ilgili bir konudur. Yine de Uranüs'ün yüceltme konumuna Akrep burcu uygun görülmüştür (bazı kesim tarafından). 

 Uranüs'ün olumsuz özellikleri çok çabuk sıkılan ve ilgisini kaybeden bir yapıya sahip olması, nedensiz isyan ve sorumsuzluktur. 

 Israel Regardie Uranüs'ün Caput Draconis (Ejder Başı, Kuzey Ay Düğümü) ile benzer özellikler taşıdığını yazmıştır. 

 Astrolojide Uranüs'ün Merkür'ün daha yüksek bir oktavı olduğu söylenir. Merkür zekayı ve somut düşünceyi yönetirken Uranüs dehayı ve soyut düşünceyi yönetir. 

Yorumlar