Burçlar



 Burçlar, gazetelerde ya da dergilerde gördüğümüz günlük burç yorumlarında anlatılanlardan çok daha farklı ve geniş bir alanı temsil eder. Burç yorumları genelde sizin Güneş burcunuzla ilgili yorumlardır ve yaklaşık %70 oranında sizin kim olduğunuzla herhangi bir ilgisi yoktur. Çünkü insanlar yalnızca Güneş'ten (egolarından) ibaret değillerdir. 

 Güneş bile haritada bulunduğu konuma ve aldığı açılara göre son derece karmaşık bir gezegenken Güneş burcu yorumlarının tek başına bu gezegeni tanımlaması beklenemez. Burç özellikleri diye anlatılan konu yalnızca Güneş burcumuzun temel özellikleridir. 

 Burçlar, içlerinde bulunan gezegenin özelliklerini ne şekilde yansıtabildiklerini gösterir. Gezegen üzerinde bir çeşit filtre oluşturur. Gezegenin özelliklerini burç filtresinden geçirerek gösteririz. 

 Burçlar 12 tanedir ve her biri 30 dereceye tekabül eder. 30 derecelik 12 burç da 360 derecelik zodyak'ı oluşturur. 

 Zodyak'ın başlangıç noktası İlkbahar ekinoksudur, bu da Koç burcunun başlangıç noktasıdır ve 0 derece Koç burcuna denk gelir. Koç burcu öncü ve ateş elementli bir burç olarak zodyak'taki ilk burçtur. 

 Burç kavramı Babil astrolojisine kadar dayanır ve o dönemlerde ortaya çıktığı düşünülmektedir. 

 Gökyüzünün insan hayatına olan etkisi okült biliminde "yukarıdaki neyse, aşağıdaki de odur" (as above so below) sistemiyle açıklanır. Buna makrokozmos ve mikrokozmos ilişkisi de diyebiliriz. 

 Her burç yapısına göre klasik elementlerden biriyle eşleştirilmiştir (hava, su, toprak, ateş).
 Bunlar da kendi içlerinde zıtlıklara göre gruplanmıştır.

 Pozitif (kendini ifade eden) elementler: Ateş (Koç, Aslan, Yay), Hava (İkizler, Terazi, Kova)
 Negatif (sesiz sakin) elementler: Su (Yengeç, Akrep, Balık), Toprak (Boğa, Başak, Oğlak).

 Bunun dışında özelliklerine göre üç modal gruba ayrılırlar:
 Öncü: Koç, Yengeç, Terazi, Oğlak
 Sabit: Aslan, Akrep, Kova, Boğa
 Değişken: Yay, Balık, İkizler, Başak.

 Güneş ve Ay dışında her gezegen iki burcu yönetir. Burcun yapısına göre bu gezegenlerin yöneticilikleri Diurnal (pozitif) ve Nocturnal (negatif) olarak ikiye ayrılır. 
 Modern astrolojide ise Kova, Balık ve Akrep burçlarına yeni yöneticiler verilmiştir. 

 Her burç dekan adı verilen 10 derecelik kısımlara ayrılmıştır ve ifadesine göre bir gezegenin yöneticiliği altına girmiştir. Örneğin Koç burcunun ilk 10 derecesi kendi özelliklerini en iyi yansıttığı derece olarak kabul edilir ve yöneticisi de burcun kendisi gibi Mars'tır. Sonraki 10 derece de aynı elementte sıralamanın devamında olan burcun yönetici gezegeni tarafından yönetilir. Bu gezegen Koç burcu için Güneş'tir (Aslan burcunun yöneticisi). Son 10 derece ise aynı elementin son sırasındaki burcun yönetici gezegenidir, bu da Koç burcu için Jüpiter'dir (Yay burcunun yöneticisi.)

 Her burç geleneksel olarak horoskoptaki bir evi yönetir. Horoskop 0 derece Koç burcu ile başlar ve bu da Birinci Ev'in başlangıcıdır. 30 dereceye gelindiğinde Koç burcu biter ve Boğa burcu başlar, bu da ikinci evin başlangıcıdır. Evler geleneksel olarak eşleştirildikleri burçlar ile benzer nitelikler taşırlar. 


Yorumlar